Stress | Burn-out

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een toestand van chronische overspannenheid naar aanleiding van lichamelijke, geestelijke en/of emotionele overbelasting over een langere periode. Doordat je fysieke en mentale reserves zijn uitgeput, ontstaat het gevoel dat je opgebrand ofwel ‘burned out’ bent. Hierdoor is het nauwelijks nog mogelijk om privé en op het werk goed te functioneren. De symptomen van een burn-out gaan dan ook veel verder dan die van tijdelijke of kortstondige overspannenheid. Door het chronische karakter van de klachten stapelt de lichamelijke, geestelijke en emotionele overbelasting zich bij een burn-out op steeds verder op. Overspannenheid wordt daarom ook wel het voorstadium van een burn-out genoemd. Om weer grip te krijgen op je leven en jouw situatie kan je aan de slag gaan met bijvoorbeeld hypnotherapie. Tijdens het traject zullen we samen kijken naar het stadium waarin je je bevindt, en een plan op maat maken. Dit plan sluit aan op jou, jouw situatie en datgene wat jij nodig hebt. 

 

Oorzaken en symptomen

Een burn-out kan verschillende oorzaken hebben zoals: perfectionisme, anderen pleasen, faalangst, hoge eisen stellen aan jezelf, conflicten, geen fouten mogen maken, eigen grenzen niet kennen bewaken, laag zelfbeeld.

De symptomen die bij stress en/of een burnout kunnen horen zijn: vermoeidheid – hoofdpijn – darmklachten – duizeligheid –hartkloppingen – prikkelbaarheid – somberheid – piekeren – slechte concentratie – schuldgevoel – gebrek aan zelfvertrouwen – gespannen zijn – angst – paniekaanvallen.

Stadia van een burn-out

Er zijn verschillende stadia van een burn-out:
Waarschuwingssymptomen; chronische vermoeidheid of juist hyperactiviteit.
Minder betrokkenheid; je voelt meer afstand naar anderen.
Emotionele reacties; schuldgevoel of snelle irritatie.
Slechter functioneren op werk en/of privé; weinig concentratie.
Vervlakking; onverschilligheid, eenzaamheid, isolement.
Psychosomatische reacties; nek -en schouderverkramping, lage rugpijn.
Vertwijfeling; gevoel van zelftwijfel, schuld, zinloosheid,  negatieve levenshouding en paniekaanvallen.

 

Natasja is een eerlijke èn open coach. Tijdens de sessies was er ruimte om te kijken naar datgene wat aandacht nodig had op dat moment. Zowel vanuit mijn privé persoon als vanuit mijn rol als professional.
Juist die variatie was goed voor mij. Door het gesprek heen leidde ze me altijd weer tot het punt van: wat wil ik zelf? Wat voelt goed? Wat heb ik nodig? Waar valt de grootste winst te behalen op dit moment? Ik leef een stuk intenser en gelukkiger de laatste maanden!

Gerda Spee

Creatief Directeur

Kennismaken?

Wil je eerst eens kennismaken in een vrijblijvend gesprek?

Dat is mogelijk, je kunt je aanmelden hiervoor door middel van het invullen van dit formulier.

Het gesprek is gratis en duurt circa een half uur.